A fesztivál története

Image
Image
Image
Image

Van egy város Magyarországon, ahol a Mikulásnak nemcsak csokit, hanem koncertjegyet is kötelező elővarázsolnia a puttonyából. Van egy város, ahol a Téli Fesztivál programkínálatából senkit sem hagy hidegen a boogie woogie pezsgő ritmusa. A Boogiefeszt minden év decemberében lázba hozza a közönséget Győrben!

A szó, ami 2008-ban még sokak számára idegenül csengett, pár év múlva már folyamatosan elismerő bólogatást vált ki a helyiekből: Győr megkérdőjelezhetetlenül a boogie woogie hazai fellegvárává vált, hiszen rövid idő alatt nemzetközi hírnévre tett szert a műfaj kedvelőinek körében.

Mindez azonban egyáltalán nem a véletlen műve. Egy fiatal és elképesztően tehetséges győri zongorista kitartásának és lelkesedésének az eredménye, aki közönsége minden tagját tűzbe hozza, hiszen a billentyűk valósággal lángra kapnak az ujjai alatt! Egy olyan fiatalember áll évről évre a színpadra, aki tizenhat évesen azt merte álmodni, hogy ő lesz a boogie woogie magyarországi nagykövete, és bár hosszú út áll még előtte, mégis kijelenthetjük: már sikerült elérnie célját. Neve egyetlen magyar boogie rajongó számára sem maradt ismeretlen – nem más ő, mint Dániel Balázs, alias Mr. Firehand!

Balázs Európa számos országában koptatja a billentyűket, meghódította többek között Anglia, Svájc, Ausztria, Franciaország, Lengyelország, Szlovákia és Németország boogie szerető közönségét is. Már az Amerikai Egyesült Államokban is turnézott.

A neves külföldi fesztiválokon való fellépések mellett itthon sem tétlenkedik, és nem feledkezik meg szülővárosáról, ahol már 2008-ban önálló boogie koncertet adott – természetesen teltház előtt. Az Első Magyarországi Boogie Woogie és Blues Estet három másik követte, 2012-ben pedig hatalmas álma vált valóra azzal, hogy zenés estjeinek négyéves töretlen sikersorozata után megrendezhette Magyarország első és azóta is egyetlen boogie fesztiválját. A Boogiefesztnek nemcsak fellépője, hanem szervezője és házigazdája is volt egy személyben. 2013 decemberében immár egy régi-új hagyomány folytatásaként hozta el nekünk a 6. Boogiefeszt - Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztivált, amely nemcsak sorszámában, de hangulatában is felülmúlta elődjeit (mint ahogy azt már megszokhatta, és el is várja lelkes közönsége).

Azonban hamarosan és egyúttal sokak örömére kiderült, hogy ezzel még korántsem érték el a boogie imádat határait: a teltházas produkciókat és a rohamos jegyelkapkodást biztató jelenségnek vélve Balázs a 2014-es Boogiefeszt újdonságaként dupla nagykoncertet tervezett, eltérő összetételű, de minden pillanatában egyformán színvonalas műsorral. Így személyesen kezeskedett róla, hogy ne csak a koncerten való részvétel, de már a két koncert közül való választás is többeknek álmatlan éjszakát okozzon.

Balázs elhivatott csapatának szervezésében a Győri Téli Fesztivál kiemelt rendezvényén évről évre egyre több idegen ország szülöttje lépett fel. A bejelentett vendégelőadók mellett természetesen minden évben lehet számítani meglepetésvendégek „véletlen” felbukkanására, ahogy a rendezvények utóhatásaként másnap jelentkező heveny kar-, láb- és nevetőizom-sajgásra is.

2017-ben a Boogiefeszt életének legnagyobb mérföldkövéhez érkezett. A 10. jubileumi fesztivál az eddigi évek legizgalmasabb programjával várta az érdeklődőket. A rendezvény fő eseményén közel 3000 ember élvezte az előadást. A koncert sztárvendége a világhírű Mungo Jerry volt.

A helyieknek már volt idejük hozzászokni, hogy december elején boogie woogie visszhangzik Győr utcáin. A szenzációs programkínálat senkiben sem hagyhat kétséget: az idei Boogiefeszt minden bizonnyal ismét fantasztikus produkciókkal kápráztatja el a közönséget. Újonc boogie rajongók figyelem: a jegyvásárlást sosem lehet túl korán kezdeni!